Abandon – La Psiholog Brasov
(poveste adol.12 ani)
Abandon – La Psiholog Brasov. Separarea parintilor + schimbarea domiciliului – Efect resimtit afectiv cumulativ
Prezentare scurta: Cum ne pot incurca emotiile traite in copilarie si adolescenta, care se transforma in timp, in sentimente, incerc sa va transmit prin aceasta scurta poveste a unui baiat de 12 ani. Anul trecut se prezinta la cabinetul de psihologie, o mamica impreuna cu fiul rugandu-ma sa o ajut.
Motivul ca a determinat-o a fost o schimbare drastica a comportamentului (agresivitate la scoala) lui, dublat de deteriorarea relatiilor dintre ea si fiul ei (agesivitate in familie).
Abandon – La Psiholog Brasov
Din primele discutii cu cei doi am aflat urmatoarele:
1. Se mutasera de curand in tara ca urmare a divortului si a casatoriei recente a mamei (schimbare domiciliu – stress major pentru un copil);
2. Din relatarile mamei baiatul se adaptase la scoala bine, dar din cele ale copilului am aflat ca rezultatele scolare au fost obtinute cu un efort prea mare pentru el, nefiind obisnuit cu un ritm de lucru atat de intens (schimbare ritm lucru + perceptie esec anterior);
3. Relatia cu tatal adoptiv era neasteptat de buna (apreciere si incurajare constante), lucru cu care nu era obisnuit in relatia cu tatal biologic;
4. Mama lui incerca constant sa-l determine sa aiba o legatura buna cu fostul sot si tata, acesta fiind actualmente recasatorit si avand un alt copil; s-a „izbit” de refuzul categoric al fiului ei, si a fost acuzata constant de tata ca incerca sa influenteaze copilul si relatia dintre el si tatal lui biologic (stress post-traumatic accentuat dupa divort).
Psihoterapeut Silvia Doriana Souca – Abandonul
Stiti ca unul dintre motivele comportamentului agesiv al copilului poate fi determinat de un stress perceput ca fiind major de catre el si de dificultatea lui de a-si intelege starile afective.
Ceea ce am reusit destul de usor, a fost sa inteleaga presiunea imensa pe care o construia singur, din dorinta de a-si demonstra ca esecul scolar anterior, poate fi doar o amintire urata.
Cel mai dificil mi-a fost sa persist in intentia de a-si descarca furia imensa pe care o resimtea in legatura cu faptul ca tatal lui i-a abandonat pe el si mama lui, recasatorindu-se si avand un alt copil.
Dar scopul final a fost sa-l determin sa-si confrunte tatal, ca sa reuseasca sa se echilibreze emotional prin intelegerea si integrarea sentimentului de abandon.
Cabinet Psihologie Brasov – Despre Abandonul in adolescenta
Intrebarile pe care as dori sa vi le adresez, ar fi urmatoarele:
1. Care credeti ca sunt nevoile unui copil preadolescent atunci cand experimenteaza o schimbare majora, ca cea a domiciliului si a tarii?
2. Ce credeti ca ar trebui sa explice copiilor, parintii care divorteza si unul dintre ei se recasatoreste?
3. Cum credeti ca puteti actiona, in calitate de parinte, atunci cand va confruntati cu „stari de nervozitate excesiva” repetate ale propriului copil? Atentie: ma refer la actiuni constructive, nu la reactii distructive…
7.07.2019
Comenteaza