ABUZUL VERBAL ASCUNS
Chestionar autoevaluare

Din perspectiva mai multor persoane cu care am lucrat in cadrul cabinetului de psihologie, au inteles ca tipul de comunicare in care exista jigniri, este usor de recunoscut ca forma de abuz verbal. Totusi exista si alte forme mai dificil de recunoscut din mai multe motive:

  1. Abuzul este folosit in mod discret, de obicei il aude doar cel abuzat;
  2. In timp creste intensitatea lui si partenera/partenerul se obisnuieste si se adapteaza situatiei;
  3. Abuzul poate fi disimulat si nu se tine cont de modul in care este perceput de celalalt.

De obicei este mascat de afisarea superioritatii , injosirea, umilirea, dominarea (inclusiv limbaj para-verbal-ton, modulatie ton si voce), contrazicerea, manipularea, intimidarea, criticismul. Aceste „jocuri” sunt folosite constient (de obicei sunt negate) si/sau neconstient de unele persoane si induc confuzie in partenerul abuzat.

Urmatoarea evaluare te poate ajuta sa descoperi daca ai fost sau esti victima unui abuz verbal, dar mai ales te va ajuta sa recunosti (tu cu tine insati) ca ai puterea de a depasi pozitia de victima. Pentru acest lucru poti sa te apreciezi, nu sa te invinovatesti!

Indicatii: Descarca tabelul de mai jos (descarca chestionar autoevaluare) si pentru inceput evalueaza rapid fara sa te gandesti prea mult la itemi, prin bifarea in coloana intai (eval.); lasa sa treaca 2-3 zile de la prima evaluare si acorda o prima nota de la 1 la 10, evaluarii facute initial; dupa ce trece o saptamana de la evaluarea initiala (bifarea din prima coloana), acorda o a doua nota tot de la 1 la 10.

Nr.                                                      Item

1.El pare iritat sau nervos de cateva ori pe sapatamana sau chiar mai des, desi nu ai vrut sa il superi. Esti surprinsa de fiecare data (cand il intrebi de ce este furios, el iti raspunde ca nu este sau nu iti spune in vre-un fel ca este vina ta)

2.Cand te simti jignita si incerci sa discuti despre sentimentele tale de nemultumire, nu ai impresia ca problema ta a fost rezolvata in intregime (nu te simti fericita, eliberata; nu ai sentimentul ca v-ati impacat); el poate spune „Incerci sa incepi o cearta?

3. Te simti in mod frecvent dezorientata si frustrata de reactiile lui, pentru ca nu il poti face sa iti inteleaga intentiile

4.Esti suparata nu atat pentru problemele concrete (cat timp petreceti unul cu celalalt; unde mergeti in vacanta, etc) cat pentru comunicarea din relatie: ex. Ce crede el ca ai spus si ceea ce l-ai auzit tu spunand

5. Uneori te intrebi: Ce este in neregula cu mine? N-ar trebui sa ma simt asa de rau!

6.El pare ca nu poate sa-ti impartaseasca decat rareori (sau niciodata) gandurile sau planurile tale.

7. El pare sa adopte punctul de vedere opus celui pe care il mentionezi tu, aproape in orice privinta, iar parerea lui nu este exprimata prin:”Cred ca..”, „Ma gandesc ca”sau „Am impresia ca”; pare ca punctele tale de vedere sunt gresite, iar ale lui corecte

8.Uneori te intrebi daca te percepe ca pe un om cu propria sa personalitate.

9. Nu-ti amintesti sa-i fi spus vreodata”Termina” sau „Opreste-te!”

10.Cand incerci sa discuti cu el vreo problema, fie „se supara”, fie „nu are nici o idee despre ceea ce vrei sa vorbesti”

Eval.

Nota1

Nota2

Preluare chestionar din cartea: Relatii verbale abuzive, autor PATRICIA EVANS (Ed.Meteor Press,2009, pag.22-23)

Scopul evaluarii initiale este cel de a identifica rapid, fara sa te gandesti la emotiile pe care le ai cu privire la relatia in care te afli sau te-ai aflat inainte. Notele acordate pe parcurs arata cum te raportezi la aceleasi emotii pe parcursul unei saptamani. Poti observa daca exista vreo diferenta sau emotia persista. Explicarea itemilor si a emotiilor aferente le vei gasi intr-un alt articol.

Programeaza Intalnire

“Cea mai mare glorie nu o dobandesti atunci cand nu esti doborat, ci atunci cand te ridici dupa ce ai cazut”- Confucius.