Abuzul verbal
generalitati

Abuzul verbal- generalitati. Reprezinta o forma „ascunsa” si in acelasi timp „diabolica” de a molesta emotional un partener sau o partenera, intr-o relatie toxica.

In cazul in care fiind intr-o relatie 

  1. Te-ai simtit neinteles/neinteleasa si te-ai confruntat cu intrebarea „Cum as putea sa prezint lucrurile asfel incat EL sau EA sa le inteleaga?…
  2. Te-ai simtit confuz(a) legat de afirmatii ale lui/ei de genul: „N-am spus niciodata acest lucru!”…
  3. Te-ai simtit directionat(a) legat de ceea ce ar trebui sau nu ar trebui sa simti…

Discutam despre situatia in care unul dintre parteneri se simte NEINTELES, CONFUZ (NEINCREZATOR) si DIRECTIONAT in relatie. O astfel de situatie poate exista atunci cand apare perceptia inegalitatii dintre parteneri, exercitata prin afectarea „PUTERII PERSONALE” de catre „PUTEREA de DOMINARE” a partenerului/partenerei. Pentru a fi mai explicita in folosirea celor doua tipuri de putere sa incerc sa le explic din punctul de vedere relational: 

  1. Puterea personala se poate manifesta prin capacitatea de a dezvolta relatii de reciprocitate si colaborare (egalitate);
  2. Puterea de dominare se manifesta prin incapacitatea de a dezvolta relatii de reciprocitate si colaborare, ci doar de control si supunere a celuilalt.

„Relatiile bazate pe reciprocitate reprezinta un mod de a convietui cu o alta persoana, care promoveaza cresterea si starea de bine, atat a propriei persoane cat si a celeilalte, prin intermediul comunicarii clare si al intelegerii empatice. Colaborarea este o asociere in viata, impartasita constient, care-i ajuta pe parteneri sa-si atinga scopurile.” (P.Evans,Relatii verbale abuzive,Ed.Meteor Press,Bucuresti,2009,pag.27)

Abuzul verbal – generalitati. Psiholog Brasov

TOXICITATEA relationala apare atunci cand este afectata „starea de bine” a unuia sau a ambilor parteneri, din punct de vedere emotional, psihologic si/sau fizic. Putem explica starea de bine prin identificarea starii personale de confort/disconfort (placere/neplacere). Disconfortul sau neplacerea din punct de vedere emotional sau chiar psihic, pot sa apara la ambii parteneri sau numai in cazul unuia dintre ei, in situatia in care ambii sau numai unul se manifesta agresiv verbal. 

Agresivitatea verbala manifestata prin abuz, poate fi:

  1. Deschisa (pe fata) directa, sub forma unei „izbucniri” a furiei, indreptata spre partener/partenera;
  2. Ascunsa manifestata indirect si subliminal (inferior pragului constiintei; neconstient) sub forma unui atac (ex.”Esti prea sensibil/sensibila ; „Nu stiu despre ce vorbesti!”). Distructivitatea apare datorita aparitiei unei constrageri disimulate; el mai poate fi descris si ca fiind „innebunitor”. Este „o forma de interactiune personala care rezulta din retinerea de la o forma mai intensa de agresiune si care reduce sever capacitatea victimei de a recunoaste realitatea interpersonala si de a-i face fata” (Bach si Golberg,1974,pad.251).

Pentru a va putea ajuta sa identificati singuri/singure daca si in ce masura ati fost sau mai sunteti victime ala abuzului verbal ascuns, gasiti la categoria teste o modalitate de autoevaluare. 

Silvia Souca – 12.08.22

Programeaza Intalnire

“Cea mai mare glorie nu o dobandesti atunci cand nu esti doborat, ci atunci cand te ridici dupa ce ai cazut”- Confucius.