Abuzul Verbal

Psiholog Brasov Silvia Doriana Souca

Abuzul verbal – exemple

Am colectat aceasta lista de afirmatii imperative cu rol de abuz, in cadrul cabinetului de psihologie, de-a lungul ultimilor ani, cu scopul de a demara o serie de articole avand ca tema comunicarea de tip abuziv in cuplu. Ca psihoterapeut adlerian, am intalnit multe situatii in care persoanele care ajung sa solicite ajutor specializat, le relateaza cu lacrimi in ochi, de cele mai multe ori.

Scopul articolului ar fi acela de a va ruga:

– sa incercati sa identificati propria emotie, atunci cand le cititi;

– sa verificati ceea ce ati identificat, citind explicatiile din partea a doua a articolului si sa-mi dati un feedback. Va multumesc

CE SPUTETI SPUNE despre aceaste afirmatii imperative de tip abuz! Va asigur ca sunt reale!

  1. „Tu oricum nu stii sa faci faci nimic…” + „ Serviciul tau e de tot c…tul, toti pierde vara, nu faceti nimic si NU STITI sa faceti nimic…”
  2. „Tu ai impresia ca eu o sa stau dupa p…a ta? Eu muncesc si sunt un om ocupat… nu stiu cu ce oameni ai umblat tu inaintea mea!”
  3. „Nu-ti mai explic, pentru ca tu si asa nu esti capabil(a) sa intelegi!”
  4. „Nu faci nimic in casa asta! Este o cocina! Si doar eu trebuie sa ma ocup de tot”
  5. „N-ai pic de bun simt in tine!” (zilnic); „Hai, misca-te odata!” (zilnic); „Daca ar fi dupa tine, n-am face nimic, niciodata!”
  6. „Ce-i cu vergeturile astea, pe fundul tau? De ce ai fundul asa de moale? Ce-i cu sanii astia asa mici?” + „Tu ai dat si bani pe coafura asta?!”
  7. „Asa si ?!… Ce daca te-am mintit, aia a fost anul trecut!”
  8. „Tu ai impresia ca eu sunt prostul tau? Sa iti car bagaje si tu sa ai doar o plasa mai mica in mana?”
  9. „Ce ai de plangi? Pune mana sa-ti rezolvi singur(a) problemele, ca in viata asta singur te nasti si toti avem doua maini si doua picioare!”
  10. „Mi-ai sforait ca un animal toata noaptea! Din cauza ta a trebuit sa dorm in sufragerie”
  11. „Vezi ca saptamna asta n-o sa am timp de tine, ca imi lipsesc oamneni la serviciu si o sa fiu foarte ocupat”
  12. „Tu n-ai prieteni si din cauza ta nu-mi mai vad prietenii sau pe mama!”

Partea a doua – opinii si explicatii:

  1. DEVALORIZAREA la care se adauga accentuarea devalorizarii prin asociere cu colegii ei/lui
  2. Aceeasi devalorizare prin asociere cu „oamenii cu care s-a asociat + complex superioritate, similar cu cel prezentat in afirmatia de mai jos
  3. Aceeasi DEVALORIZARE prin atac la capabilitatea intelectuala a ei/lui + afisare „complex superioritate” (atentie la complexul lui de inferioritate pe care se straduie sa-l ascunda!)
  4. complex de superioritate + devalorizarea partenerei
  5. DENIGRARE si DEVALORIZARE raportata la capabilitatile fizice, dar si comportamentale
  6. Toate sunt abuzuri verbale cu referire la aspectul fizic si au acelasi scop: DENIGRARE si DEVALORIZARE avand ca scop afisarea superioritatii in raport cu partenerul
  7. Comportament infantil (imaturitate totala emotionala) cu scopul de a intimida; atentie la mesajul subliminal, cu scopul de a-si determina partenerul sa se indoiasca de propriile capacitati intelectuale!
  8. Revolta infantila + refuz de a respecta anumite norme sociale prezente intr-un grup; egocentrism
  9. Refuz de a comunica empatic (nu doreste sa rezoneze cu descarcarea emotionala a partenerului/ partenerei); refuz de a ajuta o persoana atunci cand experimenteaza o dispozitie emotionala intensa; infantilism emotional;
  10. Comportament lipsit de „bun simt” in comunicarea faptului ca s-a simtit deranjat din somn; egocentrism
  11. Autoritarism pur; isi impune programul; egocentrism
  12. Acuza abuziva care incearca sa justifice o nemultumire cu privire la relatiile personale cu prietenii si mama sa; comportament justificativ infantil prin care proiecteaza nemultumirile privitoare la modul in care isi gestioneaza relatiile de prietenie sau relatia cu mama lui!

Totusi, traumele traite la varsta adulta, au mai multe sanse de a fi vindecate, comparativ cu cele traite la varsta copilariei. Deci am rugamintea de a va focusa si familiariza mai mult cu propriile emotii cu scopul de a gestiona mai bine o situatie conflictuala in cuplu!

Silvia Souca

30.05.22

Programeaza Intalnire

“Cea mai mare glorie nu o dobandesti atunci cand nu esti doborat, ci atunci cand te ridici dupa ce ai cazut”- Confucius.