Accentuarea luptei de putere – RĂZBUNAREA
Accentuarea luptei de putere – RĂZBUNAREA. Motto: „Părinții îi învață pe copii să vorbească, copiii îi învață pe părinții, să tacă.”
Nu am nici cea mai mică îndoială că, în calitate de părinți, v-ați confruntat de multe ori cu reacții diverse, provocate de copii. Așa cum am spus reacția apare prim impuls. După o zi de muncă, de cele mai multe ori, apare tendința de a exagera, prin adoptarea unui comporta-ment reactiv, care NU poate avea alta finalitate, decât să provoace un conflict.
Sa exemplificăm: Tiberiu are 3 ani și jumătate. De cele mai multe ori, când este luat de la grădiniță, dorește să meargă singur și nu vrea să fie ținut de mână. Fuge de langă mama lui, se oprește la colțul străzii și privindu-și mama, pune un picior pe stradă, ca și cum ar vrea să sară. In momentul respectiv, mama de obicei strigă la el: „Stai, n-ai voie!”. Aleargă și gâfâind îi explică de ce nu este bine să traverseze singur strada. El se uită la ea, pare să o asculte, dar imediat sare de pe bordură, în stradă.
Programare Cabinet Psihologie
Este un exemplu tipic de provocare repetată, care poate avea consecințe grave. Mama nu poate ignora comportamentul copilului, dar nici nu poate folosi consecința naturală: să-l lase să experimenteze ca să vadă ce se poate întampla. Fiind absorbită de problemele cotidiene, nu realizează că explicațiile ei, nu au nici un efect asupra lui Tiberiu și continuă, uneori cu calm, alteori folosind un ton ridicat, să-i explice de ce nu are voie să sară în stradă. Ce se întamplă, de fapt?…
În urma repetării aceluiași lucru (cu aproape aceleași cuvinte), Tiberiu ajunge să nu mai audă ce-i spune mama ( fenomen supranumit „surzenie de mamă”) dar testează limita la care se produce iritarea mamei lui. Inconștient, el știe că în acel moment mama poate ceda, deci scopul lui de a simți și vedea când se produce acest fenomen, a fost atins. În timp i se validează comportamentul, dat fiind faptul că mama tot explicându-i de ce nu este bine să sari în stradă, obosește și cedează nervos.
Psiholog Brasov: Accentuarea luptei de putere
Important acum ar fi să acționeze diferit: să-și ia copilul în brațe, cu multă afecțiune și să-i explice că observă că el este destul de mare și poate merge singur pe trotuar, dar îl roagă să-i dea mâna doar, când trebuie să traverseze strada. După cum intuiți, o rugăminte este diferită de o interzicere a unei acțiuni.
Rețineți: Este inutilă tentația de a corecta verbal un comportament nedorit al copilului, deja validat. Important acum ar fi să acționeze diferit. Acest lucru presupune ca părintele să NU continue acțiunea de a-i interzice copilului să facă un lucru.
Comenteaza