Afectiunea in cuplu –  Cabinet Psihologic Brasov

Cabinet Psihologic Brasov. Motive majore pentru care partenerii inceteaza sa mai ofere afectiune

In calitate de psiholog-psihoterapeut, una dintre intrebarile pe care am auzit-o destul de des la cabinetul din Brasov, este legata de motivele pentru care partenerii inceteaza sa mai ofere afectiune. Barbatii sunt recunoscuti prin faptul ca ofera mai putina afectiune, la un moment dat. De obicei femeile se plang de faptul ca barbatii lor incep prin a fi afectuosi si devin, treptat PASIVI. Acest comportament poate fi determinat in cazul barbatilor de urmatoarele motive:

1. Barbatii idealizeaza CORECTITUDINEA

Ei isi focalizeaza atentia asupra unui proiect si cred ca au dat deja prea mult…si astfel inceteaza sa mai dea. Una dintre explicatii ar fi data de faptul ca barbatii nu au impulsul de a face gesturi marunte; ei dau mai putin, nu pentru ca isi IUBESC MAI PUTIN partenera, ci pentru ca au impresia ca si-au FACUT DATORIA. De aceea este imperios necesar pentru femei sa nu incerce sa „tina socotela” gesturilor ci sa incerce sa creeze situatii in care sa „reaprinda flacara” afectiunii barbatilor.

2. Barbatii dau cand li se cere

Ei se mandresc ca se descurca singuri si nu cer ajutorul decat cand au nevoie de el. Daca barbatul nu-si ofera sprijinul, femeia presupune, gresit, ca el nu o mai iubeste.
Cand femeia nu ii cere sprijinul, EL presupune, in mod gresit ca scorul trebuie sa fie egal sau ca el da mai mult. De luat in calcul pentru partenere: Barbatul se asteapta sa fie solicitat. Daca ea nu ii cere ajutorul, el se va dedica problemelor lui majore (munca lui) presupunand ca succesele mai mari si banii mai multi, vor fi de folos. De luat in calcul pentru parteneri – Femeia nu cere instinctiv sprijin, cand ar avea nevoie de el ; EA se astepata, daca o iubiti, sa i-l oferiti. INVATATI sa O AJUTATI in PROBLEMELE MARUNTE !

3. Barbatii dau puncte de penalizare

Barbatii dau puncte de penalizare cand nu se simt iubiti sau sustinuti. Partenera nu isi da seama ca reactia ei de neincredere, refractare sau dezaprobatoare, pentru el reprezinta un motiv de a o penaliza. Atunci el se considera indreptatit sa nu-i mai ofere nimic, deoarece considera ca ea ii este datoare. Aceste penalizari sunt nocive pentru legaturile de cuplu. El isi poate pierde motivatia si devine PASIV. Punctele de penalizare NU sunt corecte si nici eficiente ! Cand va simtiti jignit, lezat sau lipsit de afectiune, iertati-o si aduceti-va aminte de tot binele pe care vi l-a facut !

In cazul femeilor, motivele care determina comportamentul de a nu mai oferi afectiune, ar fi:

1. Femeile idealizeaza DRAGOSTEA NECONDITIONATA

Partenerele dau cat pot de mult si realizeaza acest lucru doar cand observa ca este EPUIZATA ; ele nu tin scoruri ca barbatii, ci ofera cu generozitate si presupun ca barbatii vor face la fel. Cat timp femeia ofera cu generozitate si cu zambetul pe buze, barbatul presupune ca scorul este, oarecum egal. De luat in calcul pentru parteneri – Daca femeia da cu zambetul pe buze, NU inseamna ca scorul este oarecum egal . De luat in calcul pentru partenere – Daca doriti ca partenerul vostru sa aiba o motivatie, incetati treptat sa ii mai oferiti afectiune si lasati-l sa faca lucruri marunte pentru dumneavoastra ; incurajati-l cerandu-i sprijinul in problemele mici si apoi apreciati-l.

2. Femeile spun DA chiar daca scorul este inegal

EA, daca poate sa isi ajute barbatul o va face, chiar daca scorul este inegal. Notiunea de a mentine scorul egal, le este straina. Barbatul presupune GRESIT ca daca ea raspunde cererilor si nevoilor lui, inseamna ca a primit ceea ce si-a dorit ! De luat in calcul pentru partenere – Daca raspundeti imediat cererii unui barbat, el crede ca a dat mai mult, sau scorul este cel putin egal. In acest caz, NU mai raspundeti imediat, cererilor lui si incepeti prin a-i cere sa faca mai mult pentru dumneavoastra. De luat in calcul pentru parteneri – Cand EA va raspunde afirmativ, NU inseamna ca scorul este egal. A fi de acord cu ceea ce ii cereti sa faca, NU inseamna ca ii face si placere !

Cabinet Psihologic Brasov – In final cateva idei de luat in calcul de catre partenere: Barbatii au tendinta sa penalizeze femeile, dar atentie: Sanctiunile NU sunt functionale !
Iata doua metode de a evita de aceasta situatie :

1. Spuneti-i ca-l intelgeti cand greseste; folositi un ton civilizat cand ii expuneti parerea voastra ;
2. Spuneti-i ca-l ntelegeti cand va penalizeaza atunci cand NU se simte iubit sau cand este suparat ; daca intelegeti ce l-a suparat, transmiteti-i ca va pare rau. Cel mai important lucru este sa ii oferiti afectiunea de care a fost lipsit. Cel mai dificil este sa aflati ce l-a suparat . De cele mai multe ori cand se retrage, el nu stie ce l-a suparat. Lasati-l pana revine si apoi vorbiti.
Un alt mod prin care femeia poate afla ce l-a suparat pe barbat ar fi prin comunicarea propriilor afecte, cu atat mai mult cu cat ea este mai dispusa spre a se deschide si a-si impartasi sentimentele.
Silvia Souca – 2.03.2019

Programeaza Intalnire

“Cea mai mare glorie nu o dobandesti atunci cand nu esti doborat, ci atunci cand te ridici dupa ce ai cazut”- Confucius.