Casatoria – Psihoterapeut Cuplu
– Decizii pro si contra –
Casatoria – Psihoterapeut Cuplu. CUM, si DE CE luam decizia de a forma o relatie de cuplu?! … Cei mai multi ar raspunde simplu: Pentru ca m-am indragostit(a)! Dar ce inseamna pentru fiecare partener acest proces si care ar fi indicatorii pe care am putea sa-i luam in calcul inainte de a lua decizia de mai sus?
In prima faza vorbim clar despre o stare de pasiune, dar care are toate sansele sa fie temporara si nu tine cont de celelalte nevoi personale, care au toate sansele sa se manifeste pe parcursul derularii relatiei. In acest caz vorbim despre o corelare buna temporala doar, a tipurilor temperamentale si de personalitate ale partenerilor. Retineti totusi ca nu exista nici o garantie a formarii armonioase a cuplului conjugal, in timp!
Casatoria – Psihoterapeut Cuplu Brasov
Sa fie vorba despre o frica de a fi singuri (nevoia de afiliere) sau poate fi o nesiguranta in asumarea responsabilitatii personale decizionale (nevoia de securizare) si sa simtiti ca aveti nevoie de incurajare si suport? As putea continua rationamentul facand referire la piramida lui Maslow si la nivelele nevoilor personale, dar prefer sa ma refer la observatiile personale in calitate de psihoterapeut cuplu si la impletirea sau ciocnirea logiciilor private intr-o relatie de cuplu. Pozitia pe care o adoptam, de cele mai multe ori inconstient, in raport cu pattern-urile (model, tipar, exemplu,etc) de familie, observate in copilarie, poate fi definitorie (de baza).
Revenind la observatiile personale, trei indicatori apar in povestile de viata relatate:
1. INCREDEREA – acordata partenerului, dar si cea primita de la el (ea);
2. RESPECTUL – acordat partenerului, la care se adauga si cel primit;
3. AFECTIUNEA – acordata si primita de la partener.
Primii doi indicatori sunt luati in calcul si atunci cand vorbim despre stima de sine fiind corelati, dar atunci cand se raporteaza la cuplu, partenerii pierd din vedere raportarea la sine. Cu alte cuvinte se focuseaza doar pe relatie (cat dau si cat primesc de la partener), dar nu tin cont de: 1. Cata incredere au in ei insisi? 2. Cat de mult se respecta? In ceea ce priveste cel de-al treilea indicator, acesta este parte integranta din stima de sine sub forma iubirii de sine, care se estompeaza semnificativ in prima faza (stare de pasiune).
Casatoria – Psihoterapeut Cuplu Silvia Doriana Souca
Atentie deci la afectiunea pe care o simtim in raport cu propria persoana! Nu as dori sa faceti involuntar corelarea cu comportamentul narcisist!
Pentru că discutăm despre relații de cuplu, implicarea exemplului personal observat la parintii nostri este extrem de puternic. Urmam, fara prea multa implicare personala si discernamant, exemplul mamei (ca femei) și pe cel al tatălui (ca barbati), dar cautam la partener, comportamente similare mamei (ca barbati) si similare tatălui (ca femei).
In cazurile in care exemplele percepute ca si copii, ne-au marcat (traumatizat), alegem exact opusul acestor comportamente. De obicei, cei mai multi EXPERIMENTEAZA diverse relatii si trag concluzii, mai mult sau mai putin obiective. Astfel se formeaza un sistem propriu de valori, cu privire la relatia de cuplu ideală, care uneori este pus la incercare, de propriile convingeri de baza.
Atentie insa la rolurile indeplinite de parinti si observate in copilarie! Cum s-au comportat ei în situații conflictuale? Cum au reacționat fiecare, atunci? Ce solutii au adoptat? Discutati impreuna despre aceste observatii si stabiliti limite de convietuire comuna!
In final as dori sa va reconsiderati pozitia cu privire la perioada premaritala care ar trebui sa includa un minim de cateva luni de convietuire impreuna… chiar daca ea contravine perceptelor religioase!
Silvia Souca – 6.06.2019
Atât de adevărat!
Dacă am face un efort sa corelam cei trei indicatori în orice situație (mai ales în cele tensionate) cu siguranță am avea o societate mult mai fericita.
De acord… Ce anume ar trebui sa faca? … Poti sa transmiti o idee?…
Un alt aspect pe care este bine să-l avem în vizor dacă dorim ca relaţia de cuplu să nu fie afectată este păstrarea independenţei individuale. Sunt din ce în ce mai multe cazuri de relaţii toxice, în care soţii ajung practic să se sufoce, deoarece consideră că tot timpul liber trebuie să-l petreacă împreună, chiar dacă nu este vorba despre timp de calitate. Activităţile individuale şi întâlnirile cu prietenii contribuie la dezvoltarea personală, care îmbunătăţeşte calitatea relaţiei.
Relatia toxica!… Un subiect despre care se pot cristaliza multe idei. Haideti sa discutam despre el!