Ce pot face ca sa-mi refac relatia de cuplu?

Psiholog Brasov Silvia Doriana Souca

Ce pot face ca sa-mi refac relatia de cuplu? In ultimii ani am primit in cabinetul de psihologie mai multe cupluri al caror scop comun a fost cel de a-si reface relatia de cuplu. Motivul expus de fiecare dintre parteneri a fost cel al infidelitatii, binecunoscuta relatie extraconjugala. In aceasta situatie, partenerul inselat va experimenta emotii de tipul umilintei, al tradarii si al dezamagirii, fie ca este vorba de partener sau de partenera. Pentru a se ajunge in situatia in care unul dintre parteneri sa aleaga o alta varianta de cuplu, in locul celei existente, este nevoie de un timp in care ambii parteneri acumuleaza nemultumiri care nu sunt comunicate. Acesta este motivul pentru care atunci cand ii intreb motivul pentru care au decis sa apeleze la un psihoterapeut de cuplu, invariabil imi raspund ca nu mai comunica bine.

Refacerea relatiei de cuplu sau reapropierea de partener este un proces care trebuie privit din perspectiva biunivoca. Cu alte cuvinte este un proces relational care are trei componente: AFECTIUNE, INCREDERE si RESPECT. Discutam de fapt despre ceea ce experimenteaza fiecare dintre parteneri in relatie, dar si in relatia cu sine. Afectiunea trebuie privita din perspectiva relatiei de cuplu, adica cata afectiune considera partenerul ca ofera, dar si din perspectiva relatiei cu sinele, adica cata afectiune are el insusi pentru sine. Increderea se supune aceluiasi proces: Exista incredere in partener, pe masura increderii pe care o are fiecare dintre cei doi parteneri in ei insisi. Respectul se supune aceleiasi logici: Respectul exista in cuplu exact in aceeasi masura in care fiecare dintre parteneri se respecta pe ei insisi. Ceea ce doresc sa subliniez este faptul ca fiecare dintre parteneri inainte de a-si manifesta nemultumirile prin procesul de proiectie, ar fi indicat sa se raporteze la sine.

Reapropierea de partener nu este posibila si nu se va produce daca nu va regasiti mai intai pe dumneavoastra insiva. Trebuie sa fiti sincer cu dumneavoastra insiva! Sa nu dati inapoi, nu tagaduiti nimic: onestitate totala. Daca veniti cu argumente, sunteti rigid, incapatanat si incercati sa intrati in defensiva, ati pierdut sansa de a va reface relatia de cuplu. Schimbarea este absolut necesar sa inceapa cu dumneavoastra!  Sunteti singurul in masura sa decida ce puteti face cu viata si viitorul vostru.

Programeaza Intalnire

“Cea mai mare glorie nu o dobandesti atunci cand nu esti doborat, ci atunci cand te ridici dupa ce ai cazut”- Confucius.