Despre „Succesul în viață” – cu Brian Tracy
Cele 7 componente ale succesului…
Cele 7 componente ale succesului…
Multe dintre persoanele intalnite in grupurile in care am activat sau activez inca, si-au pus problema succesului in viata. Personal consider ca este oportun sa vorbim despre succesul personal care il include si pe cel profesional.
De cele mai multe ori cand am deschis discutia la cabinet cu persoane care s-au confruntat cu perioade mai dificile (stresante), raspunsul primit a fost legat neconditionat de succesul profesional.
Ce am inteles, ca o concluzie personala, este faptul ca domeniul profesional raportat la cel al vietii private, devine mult mai important pentru foarte multi oameni. Pentru unii poate deveni o obsesie, care blocheaza efectiv accesul la obtinerea succesului personal.
Una dintre cartile care m-au ajutat în gasirea raspunsurilor la această intrebare este „Succesul în viata” . Brian Tracy iși incepe cartea astfel: „Traim intr-o perioada a realizarilor. Niciodata nu au realizat oamenii mai multe lucruri, in domenii diferite, decat realizeaza in zilele noastre. Multi oameni obtin succesul intr-un ritm mai rapid, decat in orice alta perioada din istorie. Niciodata nu au existat mai multe ocazii de a va transforma visele in realitate, decat exista astazi.” (Brian Tracy,Succesul in viata,Ed.For You,2004,pag.16). Tot in capitolul unu, domnia sa spune: ” Stabilirea SCOPULUI este un element esential al acestui sistem…Pentru ca acest sistem sa functioneze este absolut esential sa stabiliti exact ce inseamna SUCCES pentru voi. „( Brian Tracy,Succesul in viata,Ed.For You,2004,pag.19).
Este extrem de important să stabiliti ce reprezinta, pentru dumneavoasta SUCCESUL ! Cu alte cuvinte, ar fi de dorit sau ar fi necesar să stabiliti „Cum ar arata viata dumneavoastra DACA ati putea sa o transformati intr-o capodopera ? „. Pare ciudat, dar aceasta intrebare va invita sa incepeti sa ganditi pozitiv si sa va focusati pe realizari, in detrimentul nemultumirilor personale.
Va propun urmatorul exercitiu: Alegeti un moment important, in care ati fost nevoit sa luati o hotarare (nu are importanta ca sunteti, sau nu, multumit de hotararea luata) si imaginati-va ca acel moment reprezinta PUNCTUL ZERO…Apoi puneti-va urmatoarea intrebare : „Tinand cont de diferitele aspecte ale vietii si relatiilor personale, DACA ar trebui sa iau această decizie AZI – stiind ceea ce stiu acum – CE AS FACE ?”
Sinceritatea este foarte importanta! Fiti sinceri cu dumneavoastra insiva și refuzati orice fel de compromis ! Este necesar sa va definiti IDEALUL in orice situatie, inainte de a va lasa coplesiti de toate motivele care ar putea bloca realizarea acestuia. Retineti: In momentul in care reusiti sa va definiti idealul, va focusati pe o realizare si blocati o posibila nemultumire.
Toate marile realizari, incep prin a stabili ce anume va doriti, cu adevarat !
Dar cati dintre voi si-au pus urmatoarele intrebari:
1. Ce reprezinta succesul pentru mine?
2. Care ar putea fi componentele acestuia, dupa parerea mea ?
Modul in care DUMNEAVOASTRA puteti sa aveti o imagine clara, a unui viitor perfect, creeaza, de fapt, premisele pentru initierea unui GHID personal, cu strategii si actiuni care sa va conduca la indeplinirea SCOPULUI. Definind succesul sau fericirea voastra, in functie de una sau mai multe dintre componentele de mai jos, va creeati o TINTA clara pe care puteti sa o atingeti !
Va propun o serie de 7 directii pe care sa incercati sa le definiti personal:
1. gestionarea buna a afectelor personale = echilibru emotional;
2. energie vitala si sanatate (personala si a persoanelor dragi din viata mea);
3. relatii (sociale si profesionale) armonioase, pline de iubire;
4. independenta financiara;
5. idealuri realiste si scopuri realizabile (personal); constiinta de sine + incredere in sine buna;
6. auto-cunoastere = constiinta de sine + incredere in sine buna;
7. impletirea armonioasa a celor 6 puncte mentionate anterior = implinire personala
Va provoc la o discutie, prin comentarii personale, referitoare la cele 7 componente ale SUCCESULUI. Cum le vedeti si intelegeti prin prisma propriului sistem de valori ? Dupa propria parere, acest exercitiu reprezinta un act de CREEATIE, insotit, din parte mea, de un feedback pozitiv si constructiv.
Retineti : Nu exista GRESELI ci numai pareri personale din care fiecare INVATA!…Haideti sa invatam impreuna !
Comenteaza