Dă-i de ales. Oferă-i variante. Parenting

Dă-i de ales. Oferă-i variante. Parenting. De cele mai multe ori ne-am obișnuit să comunicăm cu copiii noștri, folosind verbe în forma imperativă, de genul : „Fă așa cum ți-am spus eu!” sau „EU știu ce este mai bine pentru tine!” … În aceste cazuri percepția copilului este că el primește un ordin, pe care noi i-l impunem !… Să nu ne mire dacă răspunsul  este un refuz. Dar dacă ne adresăm lui, în următorul mod: „Cred că este mai bine să faci astfel, pentru că…(urmează o explicație)” sau „Cred că sunt îndreptățit să știu ce ar fi mai bine pentru tine, pentru că…”, atunci îi captăm atenția. În aceste momente putem să îi oferim cel puțin două alternative, din care el să aleagă. Referindu-mă la exemplul de mai sus, expresia „Cred că este mai bine să faci astfel, pentru că…” se poate continua cu: „… ai două posibilități, și anume…”. Astfel ne învățăm copiii să aibă curajul de a lua decizii, dezvoltându-le capacitatea de a risca, prin risc controlat.

Cauți Psiholog Brașov pentru copii? Contactați-mă aici Psihoterapeut Silvia Doriana Souca

Rețineți : Dacă le dăm posibilitatea de a alege, copiilor noștri, dispare în timp senzația obligativității unei acțiuni, care s-ar putea să nu le facă plăcere… Motivația se construiește în timp prin crearea senzației că poate face alegeri și poate decide asupra unei acțiuni personale.

Dă-i de ales. Oferă-i variante. Parenting

Programeaza Intalnire

“Cea mai mare glorie nu o dobandesti atunci cand nu esti doborat, ci atunci cand te ridici dupa ce ai cazut”- Confucius.