Frica si fobiile – Psihoterapie Brasov

In psihologie FRICA este intotdeauna asociata cu ANXIETATEA, desi in limbajul comun, acesta din urma nu este des utilizat. Din punct de vedere lingvistic, ambii termeni sunt asociati unor stari de neliniste si ingrijorare. Veti gasi similitudini in explicarea cuvintelor, legate de starile experimentate de neliniste, tulburare si pericol (real sau imaginar), in cazul in care cautati in dex.

Revenind la domeniul psihologiei, frica sau anxietatea reprezinta o emotie primara care vizeaza adaptabilitatea persoanei la mediul in care functioneaza. Ramane in sfera reactiilor normale, atata timp cat binomul om-mediu functioneaza pe principiul preluarii si prelucrarii informatiilor la nivel individual, fara sa creeze perturbari ale afectelor.

Cu alte cuvinte persoana isi identifica starea emotionala si o trateaza ca pe o „alarma”, incadrand-o automat ca pe o reactie NORMALA de tip INGHEATA sau FUGI. Am explicat in articolul anterior ( EMOTIILE) despre aceste reactii asupra carora nu avem control, ele fiind gestionate de sistemul nervos simpatic, care este parte a sistemului nervos AUTONOM. In aceste situatii oricare ar fi raspunsul ales (INGHEATA sau FUGI), este important ca persoana sa realizeze ca situatia este una NORMALA, nu dureaza mult si are scopul de mobilizare a individului in vederea adaptarii la mediu.

Important este sa intelegem caracteristicile fricii, care dupa mai multi autori, ar fi:

1. Frica este emotia specifica perceptiei personale a primejdiei;

2. Frica este o emotie cu mare impact psihologic in urma careia apar urmatoarele reactii fiziologice: accelerare ritm cardiac si ritm respirator + contractare musculara si tremur al mainilor. Se activeaza sistemul nervos simpatic, care impreuna cu cel parasimpatic (vezi sistem nervos autonom) declanseaza secretia adrenalinei si non-adrenalinei care invadeaza intregul organism. Acest mecanism ajuta la evitarea sau limitarea unor eventuale pagube pe care le-am putea suferi;

3. Frica ne pregateste pentru o eventuala actiune fizica – cei 3 F: FIGHT (lupta), FLIGHT (fuga) si FREEZE (ingheata=nemiscare);

4. Frica este adesea o emotie inconstienta (ex: ne dam seama ca ne este frica abia dupa consumarea evenimentului realizand ritmul cardiac intens);

5. Expresia faciala a fricii este universal valabila la persoanele care traiesc in civilizatii dezvoltate; initial persoana se confrunta cu o surpriza (eveniment neasteptat) ca mai apoi sa se instaleze frica (vezi similitudini ale microexpresiilor faciale – Paul Eckman); frica alaturi de manie este una dintre emotiile vizibil conturate si la bebelusi.

Diferentele (teoretice) intre frica si angoasa – tabel.1

FRICA 
Reactie la o primejdie reala
Manifestare de scurta durata
Motiv real (stiu de ce ma tem)
Manifestari fizice predominante (tensiune, tremuraturi)
Boala psihica derivata: FOBII (frica incontrolabila in diferite situatii)

ANGOASA
Anticipare a unei primejdii reale
Poate deveni cronica
Fara motiv precis (nu stiu ce forma va avea primejdia)
Manifestari de natura psihologica (griji, neliniste)
Boala psihica derivata: ANXIETATE generalizata (griji incontrolabile in viata de zi cu zi)

Studiile epidemiologice arata ca cel putin una dun doua persoane experimenteaza de-a lungul vietii, o astfel de frica excesiva. O clasificare a principaleor temeri la adulti: ANIMALE si INSECTE – insecte soareci serpi (22,2%); INALTIMI – balcoane, parapete, schele, drum in panta (20,4%); SANGE – vedere,injectii, recoltari (13,9%); SPATII INCHISE – lift, camere mici incuiate cu cheia,locuri fara ferestre (11,9%); APA – scufundarea capului in apa, inotat in apa adanca (9,4%); FURTUNI – tunete, fulgere (8,7%).

Temerile naturale specifice vremurilor in care traiau stramosii nostri, le-au permis acestora sa supravietuiasca si sa fie transmise genetic pentru a asigura perpetuarea speciei. Discutam astfel despre fiarele salbatice, inaltimi, intuneric, ocazii de a varsa sange si dezastre naturale. De-a lungul istoriei au fost destule persoane care nu au fost suficient de inspaimantate ca sa lase ca mostenire genetica prudenta, aspect cu care ne confruntam destul de des, actualmente.

La temerile naturale se adauga cele culturale, care difera de cele naturale prin caracterul lor fluctuant determinat de perioadele istorice ale omenirii. „ A le numi TEMERI este, de altfel, discutabil in planul strict al emotiilor. Sunt mai curand nelinisti psihologice, avand un continut psihologic redus fata de cel al fricii. Ca si anxietatea, aceste temeri corespund asteptarii unui presupus pericol, mai putin prezentei efective a acestuia: din acest motiv ele se adreseaza viitorului (ce va sa vie; evolutii sociale sau stiintifice).

Dar ele figureaza ca temeri in limbajul curent. Multe dintre aceste temeri nu rezista la proba timpului sau a faptelor.” (F.Lelord si C.Andre,Cum sa ne exprimam emotiile si sentimentele, ED.3,2003,pag.239) O clasificare a acestora putem gasi in cartea mentionata anterior: 1. Temeri legate de religie si supranatural; 2. Temeri legate de dusmani aflati la departare; 3. Temeri legate de cunoastere si inovatii stiintifice.

Chiar daca una dintre caracteristicile fricii este aceea de a ne pregati organismul pentru o eventuala actiune fizica (rol protectie), de-a lungul timpului a fost remarcata ingerinta imaginatiei personale (vezi proiectie) datorata procesului psihic de transformare a senzatiilor in perceptii (in special vazul) cu scopul autoprotectiei.

De cele mai multe ori el este transmis inconstient de la mama la copil printr-un proces de supraprotejare. Din punctul meu de vedere imaginatia personala este produsul evenimentelor experimentate personal si al asocierilor unice realizate de care persoana in cauza, care pot determina reactii validate sau nu, social. Acesta ar fi motivul pentru care exista tendinta, la unele persoane, de a creea scenarii formate in baza experientelor traite sau auzite (induse) cu scopul de a se proteja.

FOBIILE sunt afectiuni (maladii) psihologice foarte des intalnite (12% din populatie) caracterizate prin aparitia unor temeri foarte intense, legate de situatii considerate de catre indivizii apartinand aceleiasi culturi ca fiind fara pericol major, dar care obliga persoana in cauza (avand fobie) sa evite ceea ce-i produce teama.

Principalele FAMILII de FOBII:

TIP de FOBIE

Fobii specifice

Fobia sociala

Agorafobia si atacurile de panica

DEFINITIE

Frica intensa, limitata insa la situatii precise sau anumite animale

Frica intensa de privirea si parerea altor persoane; teama de a fi ridicol sau de a avea un comportament neadecvat

Frica intensa de aparitia unor crize de panica, mai ales in locuri unde va simtiti „incoltit”, departe de ajutor, in caz de nevoie.

Exemple de situatii amenintatoare

Animale, vid, intuneric, sange, furtuni, apa, etc

A vorbi in public; a intalni necunoscuti; a fi obligat sa te dezvalui in fata cuiva; a fi observat

Ascensoare, scari rulante, avioane, cozi, magazine aglomerate si supraincalzite, loc la mijloc de rand, la cinematograf, cine protocolare…

Exemplificari:

1. FRICA de FRICA – agorafobia si atacurile de panica:

Accese de frica extrem de violente, brutale, incontrolabile, care sunt insotite de simptome fizice care:

1. determina persoana sa-si inchipuie ca va muri; 2. sunt insotite de un sentiment de instrainare care creeaza senzatia persoanei, ca innebuneste. Aceste atacuri sunt foarte violente si creeaza impresia persoanei, ca ele vor reveni, de aici denumirea de „frica de frica”. In mintea persoanei, cel mai usor simptom fizic ce aminteste de frica, este interpretat ca semn prevestitor(stimul) al atacului de panica, putand el insusi declansa frica. Si astfel ia nastere „spirala panicii” intrucat se poate dezvolta si amplifica pana laproducerea unui atac de panica real. Evitarea locurilor pe care persoanele le-au identificat ca fiind „periculoase” (vezi analogia cu mecanismele de aparare) pot declansa in timp „Agorafobia” = teama excesiva de locuri publice.

2. Fobia sociala – frica de ceilalti = Frica obsedanta siintensa de a nu avea un comportament ridicol si neadecvat. Pentru astfel de persoane orice situatie sociala devine o situatie evaluativa si ameninta-toare, generatoare de RUSINE, o alta emotie fundamentala.

3. Stresul post-traumatic – „eterna reintoarcere a fricii” – sau cunoscuta si sub numele de „nevroza traumatica” care apare dupa ce persoana trece printr-o primejdie de moarte, sau este grav ranita. Acea persoana traieste o spaima extrem de intensa care ramane mult timp dupa producerea evenimentului. Acea spaima un soi de fobie experimentala: persoana in cauza nu mai poate face fata situatiei care ii aminteste circumstantele socului psihologic suferit.

In final sa ne concentram asupra unor modalitati de control al temerilor. 1. Acceptati-va teama ! Primul lucru pe care ar trebui sa-l identificati este legat de frica de RUSINE, cu alte cuvinte sa fiti sinceri cu dvs.si sa recunoasteti daca experimentati acesta emotie, dar mai ales sa nu incercati sa o suprimati. Frica in limite normale este un semnal de alarma fata de existenta unui pericol sau a unei vulnerabilitati personale.

2. Dezvoltati-va mijloace personale de a controla frica – a. informati-va in legatura cu teama pe care ati descoperit-o; b. invatati o metoda de relaxare,pentru a apela la ea atunci cand simtit va va cuprinde teama; c. adoptati o atitudine activa fata de frica.

3. Infruntati-va frica – a. confruntarea cu frica trebuie sa se faca sub controlul dvs.; b. infruntati-va progresiv temerile incepand cu aspectele mai putin importante; c. confruntarea trebuie sa fie de durata-este necesar sa acceptati situatia angoasanta suficient de mult ca spaima dvs.sa se reduca ala jumatate; d. confruntati-va regulat cu situatiile care va provoaca teama.

Tabel cu actiuni:

Procedati asa… 

Acceptati-va frica

Dezvoltati mijloace de a va controla frica (informare, relaxare, atitudine activa…)

Invatati sa tolerati o oarecare intensitate a fricii

Determinati un recul al fricii confruntand-o, urmand niste reguli eficiente(progresiv, durata mai mare, regularitate)

Priviti-va in fata frica! Care sunt riscurile reale?

Nu procedati asa…

Sa va fie rusine ca va este frica sau sa o negati

Sa considerati ca nu se poate face nimic pentru a scapa de frica

Sa doriti sa nu va fie frica deloc si de nimic

Sa agravati sau sa mentineti frica fugind de ea sau evitand-o sistematic

Sa nu reflectati niciodata asupra temerilor pentru ca este neplacut

Programeaza Intalnire

“Cea mai mare glorie nu o dobandesti atunci cand nu esti doborat, ci atunci cand te ridici dupa ce ai cazut”- Confucius.