Igiena emotionala & Auto-observarea (INTROSPECTIE)
Despre ideea de igiena emotionala am mai scris intr-un alt articol publicat anterior. Din punctul meu de vedere reprezinta un prim pas in restabilirea echilibrului emotional si obtinerea succesului personal prin auto-observare (introspectie) datorita interpretarii propriilor stări și dispoziții mental-emoționale.
http://www.la-psiholog.ro/souca-doriana-silvia-cabinet-individual-de-psihologie/igiena-emotionala
Asa cum am precizat in articolul in care am lansat ideea (concept) de asociere a celor doi termeni IGIENA si EMOTIE, in cazul termenului igiena se analizeaza factorii si conditiile mediului ambiant ca si impactul lor asupra organismului. In acest caz as dori sa atag atentia asupra UNICITATII fiecarei persoane, nu privita doar prin prisma unicitatii ADN-ului! Ci si prin prisma impactului mediului ambiant asupra personalitatii si temperamentului persoanei care determina aparitia unei relatii biunivoce om-mediu extrem de complexa si dificil de analizat, de cuantificat si de clasificat. Totusi este imbucurator faptul ca exista o teorie a emotiei elaborata de Richard S.Lazarus care explica clar modalitatea in care au fost studiate si clasificate emotiile. Baza a constituit-o unanimitatea parerilor psihologilor care au fost de acord cu urmatoarea formulare: „Emotia reprezinta o stare complexa a organismului ce presupune modificari fiziologice cu spectru larg de manifestare – la nivelul respiratiei, pulsului, secretiei glandulare – iar la nivel psihic se produce o stare de tensiune sau dezechilibru, marcata de o traire intensa insotita de regula de tendinta manifestarii unei forme specifice de comportament.” (Richard S.Lazarus,Emotie si adaptare,Ed.Trei,2011pag.62). Astfel ceea ce se poate observa usor de catre o persoana care doreste sa se observe sunt reactiile organice (vezi procedura) enumerate mai sus. Aceste reactii organice (respiratie, ritm cardiac, reactii la nivelul pielii-transpiratii, reactii motrice ale membrelor superioare si inferioare-tremur) reprezinta de fapt efectele asupra carora ar trebui sa va focusati ca sa incepeti auto-observarea. De ce? Pentru simplul motiv ca „Emotiile sunt raspunsuri psihofiziologice organizate in functie de noile informatii privind relatiile permanente cu mediul… Calitatea (de ex.FURIE vs.TEAMA) si intensitatea raspunsului emotional (gradul de mobilizare sau schimbarile fiziologico-motorii) depind de estimarile subiective, pe care le-am denumit evaluari cognitive, referitoare la conoasterile legate de gradul de realizare a scopurilor pe termen scurt sau lung si la tendinta de a actiona care evidentiaza conditiile relatiei…Prin urmare emotiile reprezinta configuratii cognitiv-motivational-relationale a caror stare se modifica odata cu schimbarile survenite in cadrul relatiei individ-mediu, in functie de modul cum acestea sun percepute si evaluate subiectiv” (Richard S.Lazarus,Emotie si adaptare,Ed.Trei,2011pag.64).
M-am gandit sa va prezint o serie de actiuni specifice, in principal exercitii, pe care le puteti face singuri si care va ajuta sa „traiti” emotia la o intensitate redusa astfel incat sa aveti senzatia ca puteti „controla” reactiile organice. De fapt nu discutam de un proces cognitiv de CONTROL al emotiei experimentate, ci doar de o GESTIONARE constructiva a efectelor resimtite organic.
Un prim exercitiu propus ar fi cel de a identifica in care parte a corpului simtiti o stare de tensiune (contractura musculara). Pentru realizarea acestui exercitiu este nevoie ca inainte de a incerca sa identificati unde anume ar exista o stare de tensiune in corp ar fi necesar sa faceti o procedura generala de relaxare (vezi procedura). Acest exercitiu practicat cu regularitate va va oferi posibilitatea de a creea o legatura intre corpul fizic si cel emotional, ajutandu-va sa va intelegeti mai usor starile reactive atunci cand va confruntati cu ele. In timp veti observa ca aceste stari scad in intensitate, adica efectul resimtit este mult diminuat. Este nevoie doar de focusare pe actiune si perseverenta!
Comenteaza