Invidia – forme de manifestare de tip „masca”

Invidia – forme de manifestare de tip „masca” 

Motto: „Sa existi inseamna sa te schimbi, sa te schimbi inseamna sa te maturizezi, iar sa te maturizezi inseamna sa te creezi pe tine la infinit”- Henri Bergson

Acest coplesitor amalgam de iritare si chiar ura fata de cel pe care il percepem mai favorizat de soarta, determina constant provocari afective oamenilor. Nu cred ca exista cineva care sa nu se fi confruntat cu aceasta emotie universala!… Am dreptate, nu?!… Prin motto-ul ales, intentionez sa va transmit ca este nomal sa emperimentezi invidia, uneori. Ti se permite sa evoluezi prin „greseli” pentru a invata sa nu le mai faci. Exista persoane care recunosc si accepta aceste afecte distructive, dar cei mai multi, prefera sa le ascunda si sa isi provoace nemultumiri. Invidia este o emotie ascunsa, de cele mai multe ori devine subiect „tabu” de discutie. Va intreb, in forma retorica: „Cati dintre voi, admit ca sunt invidiosi?!” sau „Cati dintre voi ati observat ca invidiati pe cineva, dar ati preferat sa nu vorbiti despre asta?” 

Invidia – forme de manifestare de tip „masca” 

Extrem de des am intalnit in cabinetul de psihoterapie, manifestari de invidie si gelozie! Apar si sunt destul de usor de identificat in „lupta de putere” dintr-un cuplu. Pot fi perioade in care cei doi soti sau parteneri se confrunta cu situatii neprevazute sau non-constiente, care actionand ca un stimul, determina aparitia unui dezechilibru in cuplul marital. Sa luam ca exemplu un cuplu tanar, in care partenerii sunt egali din punct de vedere profesional, dar inegali ca pozitie sociala, inainte de casatorie. La un moment dat intervine o situatie neprevazuta, in viata unuia dintre ei sub forma unei promovari profesionale. Acest stimul determina celuilalt partener, aparitia unui „flux mental distructiv”; ganduri care se pot manifesta prin comportamente de tipul celor prezentate in tabelul de mai jos:

Tipul de invidieGandire invidioasaComportament asociat
Invidie depresiva„Din pacate, mie nu mi se va intampla asta!”RETRAGERE-refuzul de a reflecta asupra problemei
Invidie ostila„Nu SUPORT faptul ca el/ea a fost promovat(a) inaintea mea!”RAZBUNARE-Actiunea de a-si barfi partenerul („Ii arat eu lui/ei, cine sunt!”
Invidie admirativa„E normal sa-l promoveze! A muncit atat de mult!”ADMIRATIE-cu scopul de a-si felicita partenerul; motivatie, ambitie de a depune mai mult efort

(F.Lelord,C.Andre,Cum sa ne exprimam emotiile si sentimentele,Ed.TREI,2003,pag.71)

Invidia – forme de manifestare de tip „masca”  – Psiholog Brasov

Invidia si gelozia se pot confunda atunci cand o situatie avantajoasa sau un bun material, apartin si unei alte persoane apropiata sau cunoscuta. Spre exemplu: X si Y sunt mostenitori ai unei case sau ai unei afaceri. Decid sa o administreze impreuna in mod egal, dar sa imparta profitul, in functie de rezultatele fiecaruia, obtinute separat. Este clar ca in acest timp, cei doi devin rivali si competitori in actiunea de maximizare a profitului personal. „Exista cercetari care au demonstrat ca in 59% dintre cazurile de gelozie, exista si invidie. In schimb, gelozia nu intervine decat in 11% din cazurile de invidie.” (F.Lelord,C.Andre,Cum sa ne exprimam emotiile si sentimentele,Ed.TREI,2003,pag.68). Diferenta intre invidie si gelozie consta in centrarea sau focusarea persoanei, pe „riscul de a pierde”. Cu alte cuvinte, putem spune ca invidiem fericirea si bunurile altora si suntem gelosi pentru ceea ce dorim sa pastram, mai ales in dragoste.

La final as dori sa mai punctez un singur lucru: Reactia de invidie afecteaza imaginea de sine datorita actiunii celui invidios, de a se compara cu cel invidiat, la care se adauga un alt indicator: chinul neputiintei, experimentat de cel invidios… Va invit sa reflectati asupra acestui aspect!

31.08.2019
Psihoterapeut – Silvia Doriana Souca

Programeaza Intalnire

“Cea mai mare glorie nu o dobandesti atunci cand nu esti doborat, ci atunci cand te ridici dupa ce ai cazut”- Confucius.