Invidia si comportamentul de superioritate

Invidia si comportamentul de superioritate. Motto: „Numai dupa invidia altora iti dai seama de propria ta valoare” – Tudor Musatescu

Am ales motto-ul de mai sus pentru a creea o premisa valida si usor de urmarit, in ceea ce priveste „gandirea pozitiva” si ironia, ca mecanism de aparare psihologica. Uzual ma confrunt in cabinetul de psihologie, dar si in afara lui, cu reactii nejustificate ale persoanelor care ajung in situatia de a se compara cu altii, cu scopul ne-constient de a primi valorizare din partea altora.

Asa cum mentionat intr-un articol care trateaza aceeasi tema (invidia), suma de afecte pe care le genereaza (tristete, furie, emulatie, iritare, etc), influenteaza distructiv stima de sine, datorita procesului mental (cognitiv) de comparare, care uneori poate determina identificarea unei inferioritati personale.
Reactia este cu atat mai puternica, cu cat domeniul in care se constatata inferioritatea, este de mare interes pentru cel invidios. Tot in acel articol prezentam intr-un tabel, diversele tipuri de invidie si comportamentele asociate.

Acum as vrea sa ma refer la strategiile pe care le-ar putea utiliza cei care remarca si accepta ca uneori te poti „trezi” invidiind pe cineva:

1. Devalorizarea avantajului celuilalt;
2. Identificarea unor dezavantaje care sa compenseze avantajul lui.

Ca metoda de lucru utila va recomand lista avantaje-dezavantaje; important este ca acest focus mental este util prin faptul ca nu favorizeaza aparitia niciunei ostilitati fata de celalalt. Cu alte cuvinte, NU induce nemultumiri si frustrari personale suplimentare, deci ar fi ideal.

Din nefericire, exista si alte strategii care nu ajuta, ci dimpotriva, distrug si pe care as vrea doar sa le enumar:

1. Devalorizarea integrala a celuilalt, fara sa tinem cont de calitati, doar de defecte;
2. Pedepsirea celuilalt pentru avantajul pe care il are;
3. Devalorizarea intregului sistem care i-a permis sa detina avantajul respectiv.

Daca am prezentat strategiile invidiei care ne pot ajuta si cele care nu ajuta, as dori sa ma refer si la ultimul tip de invidie, cea de emulatie (admirativa), care este des intalnita in competitiile sportive sub forma de „fair play”. In acest caz este stimulata ambitia si motivatia intrinseca care ajuta la dezvoltarea spiritului competitiv constructiv.

Cateva tips-uri si tricks-uri care sa va ajute, gasiti in tabelul de mai jos:

Cum sa actionati! 
Recunoasteti ca sunteti invidios(a)
Exprimati-va invidia in mod constructiv sau ascundeti-o
Examinati-va sentimentele de inferioritate
Relativizati avantajele celuilalt
Examinati-va gandurile de superioritate
Contribuiti la creerea unei lumi mai drepte
Evitati sa starniti invidia celorlalti

Cum sa NU actionati (reactie de identificat)!
Mascati-va invidia
Exprimati-va invidia in mod ostil
Lasati-va coplesit de vina sau agresati-l pe celalat
Exagerati-va propria fericire
Lasati-va coplesit de resentiment
Lasati resentimentele sa se dezvolte in dvs.
Etalati-va superioritatea sau bucuria

In final as dori sa-mi permiteti sa va sugerez sa recunoasteti (acceptare +aprobare) ca uneori puteti fi invidios(a) si acest comportament apare sub forma unei provocari personale care va ajuta sa evoluati exact cum mentioneaza Tudor Musatescu in motto-ul de la inceput.

30.08.2019

Programeaza Intalnire

“Cea mai mare glorie nu o dobandesti atunci cand nu esti doborat, ci atunci cand te ridici dupa ce ai cazut”- Confucius.