Logica privata – concept adlerian

Modul în care gândim

Logica privata – concept adlerian. Motto:Pentru a fi de neinlocuit, trebuie sa fii intotdeauna diferit” – Coco Chanel; „Defectele si imperfectiunile iti determina unicitatea” – necunoscut

Ca psihoterapeut adlerian consider ca fiind extrem de importanta unicitatea fiintei umane. Nu numai ADN-ul ne diferentiaza, ci si temperamentul, personalitatea si povestea de viata, oricat de banala sau extraordinara ar fi. Ne definesc calitatile, dar si defectele in acelasi timp. Observam deci, o multitudine de indicatori care impletindu-se, creeaza diversitate si diferente intre oameni.

Va propun o scurta, dar concisa detaliere a expresiei (concept) LOGICA PRIVATA, pe care o folosesc des la cabinetul de psihologie, in discutiile cu persoanele interesate.

Logica Privata – Psiholog Slivia Doriana Souca

Asocierea lingvistica a celor doua cuvinte este usor de inteles. Dar privind din perspectiva psihologiei adleriene, pot afirma ca „actiunile oamenilor NU se bazeaza direct pe circumstante obiective, ci pe interpretarea lor, de catre individ” (Eva Dreikurs Ferguson,Teorie Adleriana, Ed.IPPA,2011,pag.30). Aici intervine in discutie termenul general de aperceptie, pe care ca adlerieni, il intelegem ca pe o „interpretare a evenimentelor percepute” (Eva Dreikurs Ferguson,Teorie Adleriana, Ed.IPPA, 2011, pag.30). La care se adauga procesul de selectie personala, care are la baza indicatori ca: scopuri, asteptari, emotii, toate fiind raportate in mod particular la fiecare individ in parte. 

In concluzie, logica privata reprezinta modul personal in care fiecare om utilizeaza ratiunea, in construirea sistemului de valori personalizat. Cu alte cuvinte fiecare persoana isi creeaza un stil de viata cu scopuri personale (de lunga sau scurta durata), in baza unor asteptari mai mult sau mai putin realiste, experimentand emotii constructive si non-constructive.

Cabinet Psihologie Brasov – Despre Logica Privata

Adler a fost cel care „a subliniat importanta proceselor subiective din actiunile persoanei si felul in care ea percepe (apercepe) evenimentele din jur…Spre deosebire de Freud, Adler a afirmat ca, inca de la nastere, fiinta umana isi formeaza reactiile si isi creeaza experientele si ca prin interpretari, actiuni si scopuri, copilul isi modeleaza personalitatea” (Eva Dreikurs Ferguson,Teorie Adleriana, Ed.IPPA,2011,pag.31).

In final, referindu-ma la cele doua motto-uri prezentate, aleg sa afirm cu multa pozitivitate atitudinala ca: „A fi diferit de ceilalti, iti intareste unicitatea ca fiinta umana”!

Programeaza Intalnire

“Cea mai mare glorie nu o dobandesti atunci cand nu esti doborat, ci atunci cand te ridici dupa ce ai cazut”- Confucius.