Metoda „paharului plin/gol” – Psiholog Brasov Silvia Souca Doriana

Metoda „paharului plin/gol” Psiholog Brasov

Aceasta metoda de lucru individual iti poate arata care este tendinta subconstienta de raportare la o situatie: ai tendinta de a-ti fixa „privirea” pe partea goala sau pe cea plina a paharului.

Este indicat sa nu faci exercitiul daca te afli intr-o situatie stresanta. Pentru a-l putea realiza corect cel mai bine ar fi sa practici inainte exercitiul de relaxare musculara (vezi buton = audio relaxare musculara) si apoi sa incerci sa il realizezi. Alegi o situatie care te preocupa, o definesti (descriere verbala sau doar mentala, scurta si clara – ex: sunt in situatia de a lua urmatoarea decizie…) si lansezi intrebarea: Care este tendinta de a ma raporta la aceasta situatie.

Procedura: Alegi un pahar inalt (nu unul cu picior) si il umpli pe jumatate cu apa. Poti estima vizual sau poti masura cantitatea de apa, pentru o mai mare acuratete. Il plasezi in fata ochilor astfel incat raza vizuala a ochilor sa pice la aproximativ 180 grade. Inchizi ochii, inspiri si expiri calm de trei ori si deschizi brusc ochii. Observi daca privirea ta este atrasa de partea plina sau cea goala, a paharului. Iti notezi rezultatul pe un carnetel. Repeti procedura la un interval de 10 min. si de fiecare data iti notezi rezultatul. Durata totala este de 60 min. deci vei avea un numar de 6 rezultate. 

Fiind un exercitiu individual, este important sa fiti sinceri cu dumneavoastra si cu rezultatele obtinute si inregistrate!

Mentionez ca rezultatul obtinut in urma acestui exercitiu, face referire doar la obisnuinta (tip de comportament adoptat) creeata anterior cu privire la intentia neconstienta de a te raporta la o serie de situatii similare cu cea la care te raportezi in exercitiul mai sus mentionat.

Spor la treaba si la SINCERITATE!

Programeaza Intalnire

“Cea mai mare glorie nu o dobandesti atunci cand nu esti doborat, ci atunci cand te ridici dupa ce ai cazut”- Confucius.