Pretul pe care il platesti unui psiholog-psihoterapeut
Pretul pe care il platesti unui psiholog-psihoterapeut
M-am decis sa scriu acest articol pentru a anticipa o suma de intrebari la care raspund la finalul articolului:
„Cu ce mi-ar fi de folos sa apelez la un psiholog?” sau
„Cum m-ar ajuta un psihoterapeut?” sau
„Pentru ce platesc?”
Probabil multe persoane isi pun aceste intrebari atunci cand se confrunta cu decizia de a contacta un psiholog-psihoterapeut. Pentru multa lume este important sa stie care ar fi rezultatul pe care il pot obtine atunci cand platesc pentru diverse servicii psihologice.
Pretul pe care il platesti unui psiholog – psihoterapeut
Sa pornim deci cu ceea ce face un psiholog: este o persoana care aplica metodic tehnici determinate pentru restabilirea echilibrului afectiv al unei persoane. In ceea ce ma priveste, mai multe detalii gasiti accesand link-ul de mai jos:
https://psihobv.ro/ce-ma-motiveaza-ca-psihoterapeut/
Ce face un psiholog (functii): 1. poate emite un psihodiagnostic prin teste, convorbiri si participa la dezvoltarea persoanei prin sprijin emotional si psihoterapie; 2. efectueaza activitati de preventie, informare, formare si de cercetare. Este evident ca pentru a putea efectua aceste actiuni are nevoie de pregatire formala (facultate 3-4 ani, master 1-2 ani, specializare intr-o scoala de psihologie acreditata 3-4 ani si supervizare care este echivalentul rezidentiatului in cazul medicilor 1-3 ani) si informala prin participare constantata la conferinte, worshop-uri, cursuri pe toata perioada exercitarii profesiei. Pentru avansarea in cariera parcurge mai multe etape: supervizare, automonie, specialitate si nivelul principal. In toata aceasta lunga perioada aplica metode si instrumente de lucru specifice domeniului de pregatire. Pentru mai multe informatii in ceea ce ma priveste, puteti gasi accesand link-ul de mai jos:
https://psihobv.ro/consultatie-psiholog-brasov/
Cum sa alegi un psiholog sau un psihoterapeut reprezinta o provocare pentru cele mai multe persoane. In ce consta provocarea? Nu ai de unde sa stii daca asteptarile create personal vor fi indeplinite de persoana aleasa si atunci alegi ori in functie de:
- „testimonialele” clientilor care au lucrat cu persoana respectiva;
- pretul practicat;
- localizarea cabinetului, care actualmente este eliminata de posibilitatea derularii sedintelor online.
Sunt multe articole care explica mai mult sau mai putin detaliat diferenta intre serviciul medical oferit in domeniul psihiatric si serviciul psihologic oferit de domeniul psihoterapiei. Ambele trateaza o trauma (rana), dar diferenta apare atunci cand stii ca te doare ceva si medicul iti spune ca ai analizele medicale bune.
Si ce poti face atunci? Nu-i normal sa cauti solutii pentru a-ti recapata „starea de bine”? Fenomenul care se produce actualmente, activat si de situatia pandemica generalizata, ar fi unul de a alege sa mergi la un psihoterapeut, pentru ca „nu esti nebun”, nu?
Costuri Psiholog Brasov – Psihoterapeut Brasov
Si astfel am putea raspunde la prima intrebare: Am posibilitatea sa investighez cum si daca eventualele traume mai noi sau mai vechi ma afecteaza.
La a doua intrebare referitoare la cum te-ar putea ajuta un psihoterapeut: Are abilitati formate in multi ani de pregatire formala si informala la care se adauga metodele si instrumentele de lucru aplicate si experimentate. Daca am face un calcul matematic am obtine o perioada de minim de 8 ani si un maxim de 13 ani in care a investit timp si bani, doar in ceea ce priveste perioada formala de scolarizare. Dar sa nu uitam de perioda informala de pregatire, cea continua de informare individuala.
Ca la a treia intrebare, cea referitoare la pentru ce platesti atunci cand apelezi la un psiholog sau un psihoterapeut, sa afli singur(a) raspunsul.
Din punct de vedere pragmatic, luand in calcul cifre, ajungem la
Costuri care pot fi evaluate valoric:
- Chiria, utilitatile spatiului, echipamente si programe utilizate, alte costuri ce tin de spatiul in care isi desfasoara activitatea;
- Taxele platite la forul tutelar (Colegiul Psihologilor)+alte costuri generate de pregatirea continua si constanta;
- Reglemetarile facute de piata (cerere/oferta).
Costuri dificil de evaluat valoric:
- Investitia facuta anterior in perioada de scolarizare;
- Evaluarea unor calitati si abilitati ca: echilibrul interior, grad ridicat de autoacceptare, deschidere si abordabilitate fata de persoanele care solicita sprijin, naturaletea, empatia, spontaneitatea, atitudine etica si orientata pozitiv.
Ca atare plaja preturilor practicate de psihologi si psihoterapeuti este larga. Ceea ce este constant este raportarea la durata sedintei: intre 50 si 60 minute pentru o sedinta individuala, 2 ore pentru o sedinta de grup si 1 ora si jumatate pentru cuplu si familie. Pretul este raportat la ora ca o constanta de evaluat valoric.
Comenteaza