PUTEREA PERSONALA vs. PUTEREA de DOMINARE
Psiholog Brasov

PUTEREA PERSONALA vs. PUTEREA de DOMINARE

In articolul anterior am prezentat modul in care putem face diferenta intre conceptul PUTERII PERSONALE si cel al PUTERII de DOMINARE.

Sper ca va reamintiti diferentele simple marcate de RECIPROCITATE si COLABORARE in cazul manifestarii puterii personale comparativ cu CONTROLUL si SUPUNEREA celuilalt in cazul puterii de dominare. Dupa cum puteti observa, discutam de EGALITATE dintre parteneri in cazul in care puterea personala se poate manifesta la ambii parteneri si de INEGALITATE in cazul in care se manifesta doar puterea de dominare.

PUTEREA PERSONALA vs. PUTEREA de DOMINARE

Discutam de directii total antagonice si usor de identificat in cazurile extreme. Dar totusi in viata de zi cu zi lucrurile nu sunt chiar atat de simple in cupluri. De cele mai multe ori unul dintre parteneri ofera sau cedeaza din puterea personala in favoarea celuilalt, fara sa realizeze acest lucru datorita faptului ca este „foarte indragostit(a)”. Perioada de „indragosteala” aferenta secretiei edorfinice, afecteaza emotional inegal partenerii. Ca atare in cuplu poate sa apara acea inegalitate pe care este extrem de dificil sa o recunosti la inceputul unei relatii, dar o poti resimti puternic dupa ce intervine rutina (obisnuinta). Indicatorul care ar trebui urmarit de catre parteneri este cel al COMPETITIVITATII. Cat de competitiv(a) sunt si cum ma raportez la relatia cu partenerul.

Psiholog Brasov Silvia Doriana Souca

Ceea ce este important de stiut si de urmarit de fiecare dintre parteneri este „stima de sine”, sau cu alte cuvinte cat de mult se stimeaza persoana. Ar trebui sa stie ca in cuplu are dreptul la: respect, recunoastere, demnitate, stima, apreciere, caldura, empatie, sentimente impartasite, cuvinte amabile, informare clara, comunicare deschisa si EGALITATE. In cazul in care partenerii isi recunosc emotiile si pot intelege emotia care exista in spatele reactiei partenerului, atunci putem spune ca exista „stima de sine” si pot actiona corect intr-o situatie de conflict.

Intr-un articol viitor voi detalia ce inseamna RECIPROCITATEA si COLABORAREA in cuplu, pentru a intelege cum se poate dezvolta in ambii parteneri, puterea personala (individualitatea).

Silvia Souca – 12.02.23

Programeaza Intalnire

“Cea mai mare glorie nu o dobandesti atunci cand nu esti doborat, ci atunci cand te ridici dupa ce ai cazut”- Confucius.