Revolta – Psihoterapeut Silvia Doriana Souca

Revolta. NU CRED! Si toate formele NEGARII, incepand cu NU VREAU, NU STIU, NU AM si alte forme, ascund REVOLTA o emotie mixta aferenta FURIEI, binecunoscuta tuturor celor care au experimentat-o din plin !

Inteleg ca este dificil sa admiteti ca sunteti revoltati!… Experimentez si eu aceasta stare, destul de des in perioada acesta, dar incerc sa inteleg motivul pentru care ma revolt si admit ca experimentez acest afect. Pare usor cand scriu, dar in realitate recunosc ca este greu…

Ma intalnesc des la cabinetul de psihologie cu astfel de stari, in special in situatiile cand lucrez cu copii sau adolescenti. Exista justificari in privinta atitudinilor de revolta in aceste cazuri: copiii nu au suficiente informatii pentru a intelege starile afective cu care se confrunta, iar adolescentii se confrunta cu schimbari organice intense care genereaza stari emotionale aferente, pe care nu le inteleg. Dar in cazul adultilor, justificarile anterioare dispar si singura explicatie pe care am reusit sa o gasesc a fost cea a cumularii nemultumirilor si a frustrarilor personale cu starea generala generata de existenta situatiei medicale dificile la nivel mondial.

Revolta -Psiholog Brasov

Sa luam ca exemplu „purtarea mastii” obligativitate care a scos in strada persoane revoltate. Recunosc ca este dificil sa accepti „o botnita” ca accesoriu care te poate proteja pe tine si pe cei din jurul tau! Mi se pare derizorie asocierea mastii cu botnita. Ar fi ca si cum m-as situa la egalitate cu un caine… din punctul de vedere al abilitatii de a gandi, analiza si sintetiza anumite informatii! Probabil multe persoane ar fi de acord cu mine, dar altele m-ar acuza si chiar m-ar injura… Cred ca cei mai multi oameni au depasit nivelul de reactivitate instinctuala persistenta specifica animalelor!

In concluzie, REVOLTA sau REFUZUL de a accepta o serie scurta de obligatii impuse de existenta anormalitatii creeate de pandemie, le consider o forma de manifestare a „dezinteresului social”. In cel mai bun caz putem afirma despre o astfel de persoana ca refuza sa apartina societatii, nu are incredere si respect pentru membrii acelei societati si refuza colaborarea. In cel mai rau caz, vorbim despre o imaturitate emotionala specifica adolescentei!

Ma intreb cand vor refuza „spalatul pe maini”!… Atunci putem vorbi despre un proces cognitiv regresiv: lipsa de interes cu privire la igiena personala este unul dintre indicatorii instalarii depresiei!

22.09.20

Programeaza Intalnire

“Cea mai mare glorie nu o dobandesti atunci cand nu esti doborat, ci atunci cand te ridici dupa ce ai cazut”- Confucius.