Tehnica afirmatiilor rostite sonor

Tehnica afirmatiilor rostite sonor. Metoda de lucru individual care produce schimbarea unor tipare ale gandirii

Acest articol explica un exercitiu dat persoanelor cu care lucrez in cabinetul de psihologie in calitate de psihoterapeut, si care mi-au cerut explicatii cu privire la efectele pe care le-au resimtit la nivel cognitiv-emotional, efecte care au generat schimbarea fluxului mental disturbator. Mai multe persoane au observat ca dupa o saptamana de lucru individual, nu se mai simt atat de deranjate de „gandurile” (flux mental) pe care le au. Dupa aproximativ 3-4 saptamani au observat ca s-a produs o schimbare in modul lor de a se raporta la propriile „ganduri”. Practicarea acestui exercitiu poate fi considerat ca un prim pas in deprinderea modalitatii de a „gandi pozitiv”.

Metoda este simpla: Este necesar sa alegeti constient un scop pentru care faceti exercitiul. Cu alte cuvinte ce anume doriti sa imbunatatiti in atitudine sau comportament? Astfel in functie de acest scop, se stabilesc trei pana la cinci afirmatii (atentie se evita negatia) pe care sa le repetati de un minim 400 de ori. De retinut: afirmatiile trebuie sa fie clare, scurte si in beneficiul persoanei care le rosteste. Este important sa fie spuse cu voce tare, nu in gand.

Tehnica afirmatiilor rostite sonor – Psiholog Brasov

Practicarea acestui exercitiu reprezinta un proces de auto-conditionare a modului in care gandeste persoana coroborat cu modul acesteia de a actiona. Are scopul de a preveni reactivitatea personala si efectele distructive ale emotiilor traite. Metoda are ca scop schimbarea comportamentului printr-un proces de invatare cu auto-conditionare si se bazeaza pe tipul de interventie „mindfulness” (sanatate mintala). Practic, prin repetarea afirmatiilor se dezactiveaza o retea neuronala de mod implicit care impiedica crearea starii de flow ce reprezinta aspectul definitoriu al vietii implinite.

Cateva exemple de afirmatii:

„Sunt apt(a) sa-mi gestionez frica de necunoscut.”

„Este normal sa fiu rusinos/rusinoasa”

„Pot sa trec acest examen”

Cabinet Psihologie Brasov – Psihoterapeut Silvia Doriana Souca

Este foarte important ca aceste afirmatii alese sa fie discutate cu un specialist (psihoterapeut) inainte de a incepe sa fie practicat exercitiul. Astfel persoana in cauza va avea posibilitatea sa inteleaga modul in care i s-au format scopurile si convingerile individuale. Este necesar ca alegerea afirmatiilor sa fie facuta dupa derularea unui proces psihoterapeutic scurt, de identificare a eventualelor convingeri de baza care interfereaza cu cresterea, care in timp se pot transforma in blocaje ale tiparelor de gandire, comportamentale si lingvistice dobandite neconstient.

Programeaza Intalnire

“Cea mai mare glorie nu o dobandesti atunci cand nu esti doborat, ci atunci cand te ridici dupa ce ai cazut”- Confucius.